Balanz

Kinesitherapie & Revalidatie

Manuele Therapie

Manuele therapie is een specialisatie binnen de kinesitherapie die gericht is op het herstel en de verbetering van het bewegingsapparaat (nek, rug, enkel, knie, heup, elleboog, pols…). Typisch hier is dat er hands-on wordt gewerkt. Dat wil zeggen dat jij op tafel ligt en dat de therapeut met de handen op jouw lichaam werkt. Naast mobilisaties en manipulaties van gewrichten, maken we ook tijd om instructies en adviezen te geven.

Indicaties:

Oefentherapie

We gaan uit van jouw eigen bewegingsmogelijkheden en reiken zo oefeningen aan die ervoor moeten zorgen dat je zonder pijn je hobby’s, werk of huishoudelijke taken kan uitvoeren. We vertrekken hierbij vanuit de 5 motorische basisvaardigheden. Zo kan geoefend worden op uithoudingsvermogen, kracht, snelheid, coördinatie en lenigheid. Zijn spieren verkort of verzwakt? Worden ze op een verkeerde manier gebruikt? We herstellen het evenwicht in het lichaam, waardoor klachten (beperking of pijn) verbeteren en je opnieuw al je mogelijkheden optimaal kunt benutten. Hierbij maken we gebruik van je eigen lichaam, extern oefenmateriaal, toestellen, redcord training, ...

Indicaties:

Rug- en nekscholing

Rug- en nekscholing is een totaalconcept. Ongetwijfeld hoorde je al de uitspraak: Eens rugpatiënt, altijd rugpatiënt. Deze volkswijsheid wijst erop dat rugklachten vaak terugkomen. Net daarom word je tijdens deze rug- en nekscholing actief betrokken bij je behandeling. Het is namelijk bewezen dat zelfkennis en zelfbehandeling de beste tools zijn om te vermijden dat problemen steeds terugkeren. Zowel jouw werk- als thuissituatie worden hierbij volledig doorgenomen. We stellen ook de vraag wat de impact van stress is. Je dag- en nachtritme, alsook je voedingsgewoontes kunnen hierbij van belang zijn. We geven oefeningen, tips en trucjes om pijn te verminderen/beperken, we leren je omgaan met een acute opstoot… Zo neem je zelf je rug/nek in handen en word je bijna je eigen therapeut.

Houdings- en bewegingscorrectie is een vast onderdeel van rug- en nekscholing. We kunnen nooit 'geen houding' aannemen. We bevinden ons dus steeds in een bepaalde houding en gebruiken beweging om van de ene houding naar de andere te gaan. We bewegen de hele dag, vaak ook onbewust. Iedereen heeft zo zijn eigen houding en manier van bewegen. Bepaalde gewoontes zorgen er echter voor dat overbelasting optreedt ter hoogte van spieren of gewrichten. Dan kunnen klachten ontstaan aan bijvoorbeeld de rug, nek of schouders. Ook bepaalde ziektes, zoals reuma of COPD, kunnen je houding beïnvloeden en zo klachten in de hand werken. Wij gaan samen met jou op zoek naar waar het fout loopt en waarom je last krijgt. Zo leren we jou hoe je de juiste aanpassingen kan doen.

Indicaties:

Postoperatieve Begeleiding

Een operatie heeft een grote impact op het lichaam, dat daarna dan ook om aandacht roept en verzorging vraagt. Je lichaam heeft tijd en specifieke prikkels nodig om opnieuw optimaal te kunnen functioneren. Te weinig doen zorgt ervoor dat je niet aansterkt. Te veel doen zorgt ervoor dat je geen of weinig vooruitgang boekt. Wij helpen jou om gedoseerd en op het juiste moment de juiste prikkels aan jouw lichaam te geven, zodat je op een veilige manier terug kan doen met jouw lichaam wat je verlangt. We stellen samen realistische doelen op en maken een schema om zo vlot mogelijk jouw doelstelling te behalen. Dit kan je doen bij ons in de praktijk, of deels thuis met een oefenschema. Naast het fysieke houden we ook rekening met de mentale impact van zo’n operatie.

Indicaties:

Sportrevalidatie

Als sporter is het belangrijk dat je zo snel mogelijk je sport kan hervatten na een blessure. Te vroeg herbeginnen vergroot de kans om opnieuw geblesseerd te geraken. Te lang van aan de zijlijn moeten meekijken zorgt voor frustraties en onzekerheid: het wordt dan steeds moeilijker om snel het gewenste niveau te behalen. Het is dus belangrijk om een correcte inschatting te maken van je mogelijkheden en wensen. Dit vraagt een individuele en sportspecifieke begeleiding. Ons team bestaat uit jonge sportievelingen, allen actief in verschillende sporttakken. Ervaring is namelijk de key tool om een sport correct in te schatten. We helpen je dan ook graag verder in het revalidatieproces en zoeken samen naar de behandeling die voor jou het beste en snelste werkt. Samen zoeken we naar manieren om op een veilige manier op te bouwen, volledig te herstellen en te vermijden dat een nieuwe blessure optreedt.

Indicaties:

Pre- en Postnatale Kinesitherapie

Zwanger zijn en mama worden is een heuse ervaring. Zowel fysiek als mentaal komt er een rollercoaster op je af. Extra begeleiding tijdens en/of na de zwangerschap is dan ook essentieel. We kunnen heel wat lichamelijke ongemakken verlichten die een zwangerschap en een bevalling met zich meebrengen. Na de bevalling ligt de focus voornamelijk op het heropbouwen van de conditie in combinatie met het versterken van de bekkenbodem- en buikspieren. We gaan hier voluit voor een actieve aanpak.

Indicaties:

Dry needling & myofasciale therapie

Myofasciale therapie is een vorm van behandelen van pijnen die hun oorzaak vinden in een verkeerd functioneren van spieren; vaak als gevolg van een foute houding, een verkeerd contact of overbelasting. In die spieren ontwikkelen er zich pijnpunten/spierknopen. Deze zogenoemde triggerpoints veroorzaken pijn met een specifieke lokalisatie en uitstralingszone. Dit wil zeggen dat de pijnpunten zich niet altijd ontwikkelen in de zone waar je de pijn ervaart. Zo kan pijn aan de elleboog veroorzaakt worden door een triggerpoint in de borstspier, door een overbelasting. Of je kan hoofdpijn krijgen door een triggerpoint in een nekspier, door een langdurige verkeerde zithouding, of door stress. Of je kan liespijn krijgen door een triggerpoint in de buikspier. Dankzij een goede spierdiagnose kunnen deze oorzakelijke pijnpunten opgespoord en bestreden worden met specifieke behandelingstechnieken.

Indicaties:

Ademhalings­kinesitherapie

Autogene drainage bij baby’s

Baby’s met bronchitis of andere aandoeningen van de luchtwegen hebben slijmen en hebben het vaak moeilijk om deze op te hoesten. Als therapeut nemen we het kind op onze schoot en gaan we op een grote zitbal zitten. We gaan de borstkas van het kind omklemmen en voeren geleidelijk de druk op met onze handen terwijl we ritmisch op en neer bewegen op de bal. Deze techniek wordt ‘bouncing’ genoemd en heeft een relaxerend effect op het kind. De neerwaartse beweging versterkt de uitademing zodat de slijmen gemakkelijker bovenkomen en opgehoest kunnen worden. Verder gaan we druk uitoefeningen op de borstkas van de baby en deze druk geleidelijk verhogen. We volgen hierbij de anatomische beweging van de borstkas en de ademhaling. Zo zorgen we voor een betere uitademing en worden de slijmen bovengehaald.

Hyperventilatie

Als we ademen, dan ademen we zuurstof (O2) in en ademen we koolstofdioxide (CO2) uit. De balans tussen het gehalte aan zuurstof en het gehalte aan koolstofdioxide in het lichaam is dan in evenwicht. Wanneer men gestresseerd is, verandert de ademhaling. Ook al is het niet nodig dat het lichaam zich klaar maakt voor een fysieke inspanning, toch zal er sneller en dieper worden ingeademd. Dat betekent dat het O2- en CO2-gehalte niet meer in evenwicht zijn. Hyperventileren kan ertoe leiden dat je je duizelig voelt of dat je hartkloppingen hebt. Je kan ook een beklemmend gevoel in de borststreek of een tintelend gevoel in de handen, voeten of in het gezicht ervaren. Wij leren je wat hyperventilatie is, tonen je wat sneller of trager ademen met je lichaam doet, en leren je zo controle krijgen over je eigen ademhaling en klachten. Vaak is men er zich niet van bewust dat de lichamelijke klachten wel eens kunnen te maken hebben met de manier van ademhalen. We luisteren naar je verhaal en geven je tips en oefeningen mee om thuis aan de slag te gaan.

Indicaties:

Evenwichtstherapie en valpreventie

Evenwichtstherapie is een effectieve manier om duizeligheid en evenwichtsklachten te behandelen. Bij draaiduizeligheid (vertigo) ligt de oorzaak bij het evenwichtsorgaan in het middenoor. De ziekte van Ménière en positieduizeligheid, zoals wagenziekte, zijn het meest bekend. Bij een bloeddrukval, lage bloedsuikerspiegel of teveel stress kan er ook een duizeligheid ontstaan zonder dat je draait. Hierbij bestaat er eveneens een kans op vallen. Je wordt onzeker, angstig en je ervaart hierdoor moeilijkheden met bewegen. Zo kan je in een vicieuze cirkel geraken. Begrijpen vanwaar je duizeligheid komt en weten wat je eraan kan doen, is vaak al de helft van de oplossing. Verder bestaat evenwichtstherapie uit oefeningen in stand, liggend, zittend en wandelend. We trainen je lenigheid, coördinatie, stabiliteit, kracht, reflexen,... Al deze oefeningen worden stapsgewijs en onder begeleiding van een therapeut aangeleerd en ingeoefend. Er worden ook altijd tips en huiswerkoefeningen voor thuis meegegeven. Los van duizeligheid valt 40% van de thuiswonende 65-plussers minstens één keer per jaar! Daarom is valpreventie een belangrijk onderdeel van therapie.

Indicaties:

Osteopathie

Het bewegingsapparaat hangt onlosmakelijk verbonden met organen en zenuwstructuren, en die beïnvloeden elkaar continu. Als osteopaat ga je op zoek naar een functieverlies in één van deze systemen. Zo kunnen blessures in ons musculoskeletaal systeem (botten, gewrichten, spieren) ook een gevolg zijn van een dysfunctie in de organen of het neurologisch systeem (craniosacraal).

Maak een afspraak